Kära jaktdagbok #13: Jakt på riktigt – del 1 av 2

Min kompis Max bjöd för ett tag sedan med mig på jakt. Jag sedan dess gått och längtat efter att det skulle bli dags. I går var det dags. Efter en hel dags arbete som ansvarig för bostadsrättsföreningens städdag utomhus satte jag mig helt utmattad på tåget mot Eskilstuna. En timmes resa, plus lite mer, från Stockholm skulle jag få vara med på min första jakt. På tåget läste jag tidningen Kupé och passande nog hade de jaktspecial där i. Jag slukade allt.

IMG_6808

På stationen hämtade Max upp mig, han hivade i sig en burgare och vi drog ut i skogen. När vi rullade in på gården såg jag från bilen rätt in i ladan. Där hängde en älgkropp på mörning från dagens lyckade jakt, en älgkviga hade skjutits. Det sken från den lilla husvagnen där vi skulle sova och vakna i morgon, i ottan. I husvagnen satt Max pappa Åke och två andra jägare och mös. Jag blev bjuden på rökt andbröst och fick höra om dagens äventyr i skogen. Oj, så laddad jag var inför morgondagens jakt. Somnade i min sovsäck med fjärilar i magen.

Klockan ringde 06:20. Det var dags att hoppa i stövlarna och stega iväg ut i skogen. Tuggade raskt i mig en lingongrova och svepte en kopp kaffe. Vet inte riktigt hur jag lyckades få i linserna i ögonen sittande i bilen med taskig belysning och suddig spegel, men det gick. Nattens idoga och stundtals kraftiga regn hade slutat helt och solen drog sig sakta upp bakom grå moln. Det stod sträckjakt på grågås på agendan. Gässen flyger från en sjö till en matplats tidigt på morgonen, och gör samma resa tillbaka på eftermiddagen. Vi ville stå på en tidigare utsedd höjd lagom till morgonpendlarna skriande susar förbi på himlen. Chop, chop.

IMG_6811

 Väl uppe på höjden bjöds vi på en hissnande utsikt över de omgivande skogarna som skiftade i grönt och gult. Där någonstans bakom trädtopparna brukar de komma, grågässen. Det var tyst och stilla i skogen. Vi hörde några kråkor kraxa och såg lite småfåglar som flaxade förbi. Annars stilla.

IMG_6813

 Max stod redo med hagelbocken på armen. Plötsligt hörde vi efterlängtat trumpetande långt bort ifrån och Max utbrast i ett ”pass på”. Snart såg vi siluetter närma sig på himlen, rakt mot oss. Ljudet och fåglarna kom närmre och närmre. Fort flög de. Rätt som det var hade vi dem över oss och skyttarna avlossade några skott. Ingen träff. Vi väntade vidare och såg grupper flyga längre bort, förbi oss. Så äntligen kom en en himla massa gäss flygande, det var som om hela himlen var full av dem. Max och de andra skyttarna lyckades träffa en grågås som segnade ned från himlen. Vilken action alltså!

IMG_6817

Vi grupperade om och bytte hagelbock mot älgstudsare. Dags för lite skogsjakt. Max agerade jaktledare och placerade ut passkyttar runt om marken, jag hängde med Max som en skugga (efter bästa förmåga). Spetsen Pikky skulle släppas i skogen och förhoppnings hitta något vilt. Älg, vildsvin, rådjur. När Max och jag precis hade kommit fram till vårt pass hördes hundföraren Esa på radion. Han ville släppa Pikky på ett annat område och bad oss förflytta oss. Varma (och lagom svettiga) i kläderna omplacerade vi oss och Pikkie gav sig åter ut och spårade.

IMG_6820

På GPS:en kunde vi följa Pikky’s väg genom skogen. Hon följde en älgko med kalv ett tag, men när de skenade ut ur såten släppte hon dem  och kom tillbaka. Efter en stund började Pikky gå rakt mot oss och snart såg vi henne komma sniffandes i skogen. Vi tog fatt henne och väntade på Esa, som var på väg efter henne.

IMG_6823

När Esa älgat genom skogen och mött upp med oss fick vi agera hundförare ett tag. Esa ställde sig på pass och vi gick med Pikky i koppel in i såten. Rätt som det var började Pikky vädra kraftigt i vinden, kopplet helt sträckt. Hon hade uppenbarligen något i nosen.

Fortsättning följer…

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s