Att döda ett djur – jakt och vilt i Sverige

Att_doda_ett_djurHar jag sagt att jag sedan ett tag är besatt av allt som har med jakt att göra? Jag kan spendera timmar på olika jaktforum läsandes om olika gevär, hundar och jakter. Bara att jag har bloggen säger kanske en del om hur illa jag snöat in. Det är lite sådan jag är. Jag går in för saker och ting till hundra procent, vill veta och lära mig allt det finns att kunna. Då är det bra att det finns bibliotek, dessa kunskapens högborgar. Jag älskar att låna böcker. Jag älskar att läsa böcker. Jag lånar dem fysiskt på bibliotek och elektroniskt på paddan. Känslan att lämna biblioteket med en trave böcker i den obligatoriska tygkassen är i det närmsta oslagbar.

Nu senast bar jag hem ”Att döda ett djur – jakt och vilt i Sverige” av Pontus Hammarlund. Den kom rykande färsk från förlaget i augusti och handlar om – trumvirvel – jakt. Författaren själv har jagat sedan han var 14 år och tar oss med på jakter av olika slag, med jägare av olika slag. Från björnjakt i Sveg till harjakt i Östergötland. I boken varvas pulshöjande jakthistorier med fakta om jakt och vilt i allmänhet. Med sitt heltäckande grepp vänder sig författaren både till inbitna jägare och nybörjare som inte ännu har jägarexamen. Jag tror att samtliga nämnda, och alla däremellan, skulle ha behållning av att läsa boken.

Trots att Pontus Hammarlund själv är jägare och i allra högsta grad ingår i kollektivet jägare, med allt vad det innebär i form av åsikter om allt ifrån rovdjursjakt till moraliska betänkligheter när det kommer till att döda djur, så lyckas han med att anta såväl ett utifrån- som inifrånperspektiv. Han inser hur synen på jakten kan vara hos icke-jägare och respekterar den. Samtidigt ser han problemen som jägare möter i utövandet av jakten och behandlar dessa. Frågor lämnas öppna för tolkningar och åsikter trycks inte ned i halsen på mig som läsare. Det är befriande att läsa en bok av en jägare som inte skäms för att avstå skott på en råbock för att den ”trots allt [är] vackrare levande än död” och inte drar sig från att uppmärksamma smygrasismen som florerar i jaktlagen. Lånetiden går snart ut på mitt exemplar, se till att låna den efter mig.

IMG_6784

IMG_6786

Boken finns att köpa på Bokus och Adlibris.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s