Gräsand (anas platyrhynchos)

Anas_platyrhynchos_male_female_quadrat

Gräsanden är väl den vi ser framför oss när någon säger änder. Den är vår största, talrikaste och mest spridda simand. Enda platsen vi inte hittar gräsänder är i fjällmiljö. Till och med 08:or brukar kunna känna igen en gräsand eftersom de är urbana fåglar som trivs i storstadens puls ätandes surdegsbröd som lattepapporna generöst delar med sig av.

Hanens praktdräkt känns igen på det grönskimrande huvudet, den tunna vita halsringen (väldigt 90-tal) och de övre uppkrullade stjärtfjädrarna som för tankarna till detektiv Poirots knorriga mustasch. Hanen svidar om till praktdräkt ganska tidigt på jaktsäsongen. I eklipsdräkt liknar hanen honan som är brunvattrad, dock har han gulare näbb och mörkare bröst. De har båda en blåskimrande vingspegel.

När vi jagar gräsand brukar det inte vara några problem att särskilja den från dess artfränder, den är större och kvackar karaktäristiskt när den flyger iväg.

Mallard_speculumGräsänder är väldigt flexibla när det kommer till föda, de äter alltifrån sländor och fjärilar till kräftdjur och andra ryggradslösa djur. Mestadels äter de dock frön och växter.

Det är vanligt att man föder upp ällingar (andbäbisar) för utsättning och jakt. Jakttiden för gräsand är ungefär 21 augusti till 31 december, dock varierar tiderna från norr till söder så kolla information hos Jägareförbundet.

Jag har inga minnestekniker för att känna igen gräsanden. Tänker lite som så att om jag skulle behöva det kanske jag inte ska ta jägarexamen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s